Chihuahua

CHIHUAHUAKENNEL MY PRECIOUS DREAM

Het ras

Uw raskeuze: de Chihuahua

De Chihuahua is de kleinste hond ter wereld, maar hij is buitengewoon dapper. Het is een echte hond, alhoewel veel mensen daar niet van overtuigd zijn.

Ze zijn waaks en kunnen het ook goed vinden met andere honden, ook als deze groot van stuk zijn.

Ze zijn erg aanhankelijk en maken graag deel uit van het gezin. Soms kunnen ze naar vreemden een beetje éénkennig gedrag vertonen.

Chihuahua's zijn gevoelige dieren die zeer aanhankelijk zijn en veel voor de baas over hebben. Ze kunnen heel goed dingen aanvoelen. Ze houden niet van drukte, maar staan wel graag in het middelpunt van de belangstelling. Ze worden graag geaaid en geknuffeld. Hun uithoudingsvermogen is opmerkelijk goed.

 

 

 

Historiek

 

De geschiedenis van alle honden kan teruggebracht worden naar één voorouder, nl de wolf, zelfs van de allerkleinste rassen.

Veel mensen denken echter dat de Chihuahua, wellicht omwille van zijn kleine gestalte, geen echte hond is. Ironisch genoeg blijkt uit onderzoek dat de Chihuahua het oudste hondenras van het Amerikaanse continent is en dus één van de meest authentieke hondenrassen.

 

Over de afkomst van de Chihuahua worden vele theorieën verteld en geschreven, doch geen enkele kan zonder twijfel bewezen worden.

Volgens een intrigerende theorie is de Chihuahua afkomstig uit een inheems dier in Noord-Afrika: de fennek of woestijnvos.

Deze leeft in de woestijn en heeft enorme oren en grote ronde ogen die erg op die van de Chihuahua lijken. De woestijnvos weegt ongeveer 1,5 kg en wordt vaak de kleinste hondachtige van de wereld genoemd.

 

Anderen beweren dat de Chihuahua oorspronkelijk uit Malta komt. Op dit eiland leefde een klein hondenras dat net zoals de Chihuahua een opmerkelijk kenmerk had: de molera.

 

Een ander stukje verleden dat de Europese afkomst zou bevestigen, is een schilderij uit 1482 waarop een hondje te zien is dat opvallend veel op de Chihuahua lijkt. Dit zou bewijzen dat het ras al in Europa was voordat Christoffel Columbus 10 jaar later naar Amerika voer.

 

Ook wordt dikwijls beweerd dat dit ras uit China komt. Chinezen stonden erom bekend dat ze miniatuurhondjes uit allerlei rassen konden ontwikkelen. De Chinezen zouden die hondjes geïntroduceerd hebben aan de Spanjaarden, die ze vervolgens zouden meegenomen hebben naar Mexico. Nadat de Spanjaarden de Azteekse beschaving hadden vernietigd, lieten ze de hondjes achter, die dan overgeleverd waren aan de zorg van de overgebleven Azteken.

 

Algemeen wordt echter aangenomen dat de Chihuahua zijn oorsprong in het oude Mexico vond. De Tolteken en de Azteken in Mexico hielden deze hondjes en gebruikten ze als begeleider in de dood. De Chihuahua zou zijn baas de rivier van de dood helpen overzwemmen, hij zou hem trouw opwachten om de weg te tonen.

 

Er is in de geschiedenis sprake van Techichi, kleine diertjes die geofferd werden of eventueel knaagdieren.

In elk geval is het zeker dat aan het einde van de 19e eeuw Chihuahuas, zoals we ze nu kennen, uit Mexico werden meegebracht naar de Verenigde Staten. Daar wekte hun verschijning grote verbazing op de shows. Er werden steeds meer hondjes gehaald uit de Mexicaanse staat Chihuahua en de eerste Chihuahua werd in de V.S. officieel geregistreerd in 1904.

 

In Europa en Engeland is de Chihuahua pas goed bekend geworden na de tweede wereldoorlog.

 

  • GANGWERK

sterk en trefzeker met veel stuwkracht waarbij de voor- en achterpoten synchroom bewegen

 

  • KOP

Ronde, appelvormige kop. Fontanel bij voorkeur dichtgegroeid of heel klein. Stop zeer uitgesproken.

 

  • OGEN

Levendige, alerte ogen. Ze staan ver uit elkaar en zijn rond en bol, maar niet uitpuilend.

 

  • OREN

Grote puntoren die rechtop staan als de hond alert is, en 45 graden naar beneden zakken als de hond ontspannen is.

 

  • SNUIT

Vrij kort. Breed aan de aanzet en loopt toe naar een punt. Neus mag elke kleur hebben.

 

  • GEBIT

Schaar- of tanggebit

 

  • LICHAAM

Sierlijke nek die geleidelijk afloopt naar de licht gespierde schouders en vlakke rug. De ribben zijn goed gewelfd, maar niet tonrond. De poten zijn recht en de borstkas breed en diep. De staart wordt hoog of in een boog of in een halve cirkel gedragen. De staart hangt in rust naar beneden en vormt een lichte haak. De voeten zijn klein en sierlijk. De tenen zijn duidelijk gescheiden maar staan niet wijd uit elkaar.De voetkussens zijn goed ontwikkeld en zeer veerkrachtig.

 

  • GEWICHT

Tussen 1,5kg en 3kg

 

  • VACHT

De korte vacht dient dicht tegen het lichaam aan te liggen, zacht aan te voelen en te glanzen. Het haar is kort op het gezicht en de oren, en enigszins langer op de nek en staart.

Een lange vacht hoort ook zacht te zijn en is glad of licht golvend. De ondervacht is bij voorkeur niet te dik. De vacht op de oren, de achterkant van de voor- en achterbenen, de voeten en de staart vormt pluimen.

 

  • KLEUR

Alle kleuren zijn toegelaten, enkel het Merle kleur wordt niet toegestaan door het FCI.

Rasstandaard

Verzorging: vroeg beginnen is de boodschap!

Een puppy die regelmatig wordt gewassen en geborsteld, gewend geraakt is aan het knippen van zijn nageltjes, leert al snel dat dit normale onderdelen zijn van zijn bestaan. Hij zal zich er dan ook veel minder tegen verzetten dan een volwassen hond.

Ga altijd voorzichtig, maar doelgericht te werk, zodat de verzorging met zo weinig mogelijk stress verloopt. Begin met een korte borstelbeurt wanneer u en uw hond ontspannen zijn. Borstel dan elke dag iets langer, tot uw hond geen problemen heeft met een volledige borstelbeurt. Eindig altijd met iets positief, en beloon uw Chihuahua voor het braaf zijn.

Bij een puppy kan het enkele dagen duren voordat de volledige verzorging afgerond is. Als u er iets leuks van maakt, kan slechts 1 nageltje knippen of enkele minuten borstelen een heel leuke ervaring zijn voor zowel u als uw puppy.

BORSTELEN

 

Een chihuahua, zowel een korthaar als een langhaar, heeft recht op een dagelijkse borstelbeurt.

 

Een korthaar borstel je het best met een rubberen borstel en ter afwerking met een natuurharen borstel. Wil je extra glans op zijn pelsje, dan kan een fluwelen handschoen wonderen doen; deze verwijdert alle stofdeeltjes uit de haren.

 

Een langhaar borstel je met een natuurharen borstel, omdat dit het haar niet afbreekt. Vergeet "broek" en "kraag" niet (dit is de beharing respectievelijk aan de achterpoten en op de borst) alsook de beharing aan de voorpoten, de staart en de buik. Na het borstelen kunt u nakammen; zo controleert u of de hond vrij is van klitten.

Langharige Chihuahua’s worden best dagelijks geborsteld. Regelmatig borstelen betekent bovendienminder haren op uw vloerbedekking, meubels en kleding.

 

Een chihuahua wordt nooit getrimd of geknipt. De enige uitzondering zijn de haren op de voetzool: tussen de kussentjes kan het haar soms wat lang groeien als uw hond veel op tapijt loopt. Knip dit voorzichtig kort met een gekromde schaar.

OREN

 

Controleer regelmatig de oren van je chihuahua.

Als de Chihuahua in bad gaat, is dit een ideaal moment om zijn oren schoon te maken, maar check de oren ook regelmatig tussendoor. Indien nodig, maak ze dan ook schoon. Vanwege hun omhoog staande oren waar voldoende frisse lucht onder komt, hebben Chihuahua’s weinig last van oorproblemen.

Bekijk de oren ook op haartjes die in de gehoorgang groeien. Deze kunnen voorzichtig uitgetrokken worden. Bent u daar niet vertrouwd mee, vraag het dan aan de dierenarts of in het trimsalon.

OGEN

 

Tranende ogen zijn niet aantrekkelijk en kunnen tot oogontsteking leiden als ze niet gereinigd worden. Je wrijft zachtjes op de oogranden met een oogwater voor honden, ofwel met natuurlijk rozenwater op een wattenpropje.

Als de ogen echter langdurig blijven tranen, kan dit te wijten zijn aan een verstopt traankanaal. Ga nooit zelf experimenteren met druppels en zalfjes, je kunt onherstelbare schade aanrichten.

 

VERHAREN

 

De Chihuahua verhaart niet extreem, maar een periodieke ruiperiode is wel een normaal onderdeel van de groeicyclus van de vacht. Deze ruiperiode valt meestal in het voorjaar. De meeste honden krijgen ’s winters een dikkere vacht tegen de kou, maar dit proces wordt soms geremd door kunstmatig licht. Als uw Chihuahua vooral binnen zit, kan hij het hele jaar door verjaren.

GEBIT

 

Het ras is onderhevig aan vroegtijdig tandverlies. Je kunt hier zelf veel aan doen met een goede tandverzorging. Tandsteen is hier de boosdoener en regelmatig poetsen is de oplossing. Begin al van jonge leeftijd met de pup te leren verdragen dat je in zijn mond kijkt en zijn tanden aanraakt. Beloon hem steeds als hij dit laat gebeuren.

Een hond zonder tandsteen houdt zijn tanden jaren langer en heeft een aangenaam ruikende adem; alleen maar voordelen dus!

Ook veilige kauwspeeltjes houden de tanden schoon en scherp. Bovendien kan uw Chihuahua zich er uren mee vermaken.

 

WASSEN

 

Was je Chihuahua alleen als het echt nodig is. Drie tot vier wasbeurten per jaar moeten normaal volstaan. Gebruik hiervoor een speciale hondenshampoo: de huid van de hond heeft een heel andere PH dan die van de mens.

NAGELS

 

Chihuahuas lopen door hun geringe lichaamsgewicht hun nagels niet af zoals grote rassen. Het is hier dus nodig ze bij te knippen of te vijlen. Belangrijk is hier ook om dit op jonge leeftijd aan te leren met beloning, dan zal je Chihuahua dit altijd braaf laten doen.

 

Knip de nagels met een goede nageltang en let op dat je niet in het "leven" knipt: dit is een bloedvat dat in de nagel loopt. Je kunt beter regelmatig een klein stukje knippen dan ineens een lang stuk.

© 2014, Chihuahuakennel My Precious Dream